ابوالقاسم شعشعی*

تحولات اخیر در پرونده هسته ای جمهوری اسلامی ایران با جذابیت ومراتب خاص مورد توجه واقبال عمومی اعم از هموطنان ارجمند یا بیگانگانی که بهر شرط در پیوند و ارتباط با آن قرار میگیرند واقع شده است و شاهدیم که تعابیر گوناگون مثل پیروزی برد-برد ، بزرگترین معامله قرن ، مذاکرات نفس گیر ولی نقش آفرین و ......و..... درموردش بکار رفته است.
بی شک مهندسی تیم مذاکره کننده، قدرت مدیریت، برنامه ریزی و شتاب دهندگی به سیر مذاکرات، تسلط وکاردانی در محوربندی، تعیین جایگاه و بستر مناسب برای اجرای مشارکت و دسترسی آسان به عوامل مؤثر، و از همه مهمتر تفهیم وانتقال اراده‌ی مجدّانه ی سیاسی کشور به اطراف متقابل مبنی بر حسن نیت و حسن تعامل برای یافتن برون رفت مناسب و منصفانه از وضع موجود و به‌کارگیری رغبت ها و گرایش های عوامل تاثیر گذار برای جلب منافع ذی حق. می‌تواند از نقاط قوت این نشست‌ها باشد.
رسیدن به زبان مشترک قبل از واژه گزینی و تلفظ‌های یگانه، و نیاز به درک نیاز و خواست مشترک دارد که روح حاکم بر مذاکرات را می آفریند و انصافا این هنرمندی آقای دکتر ظریف و همکاران پر تلاششان در این عرصه بود که قبل از اینکه با تسلط کامل به حوزه ی زبان کارشناسی انگلیسی و آسان سازی دریافت و پرداخت واژه ها به میدان بیایند، با نشست های دو- سه و چند جانبه، لابی های دقیق و کارساز به این مهم مبادرت و تحلیل ملموس و در دسترسی را به جهات مرتبط ارائه نمودند به‌نحوی که به اصطلاح با نیروی خودکشش (یعنی بدون برنامه ریزی و دعوت رسمی قبلی) در عالی‌ترین سطح، یعنی وزرای خارجه‌ی شش کشور« قدر و مداخله گر» در موضوع هسته‌ای ایران اسلامی، شاهد  تشکیل اجلاس‌های یک و دو ژنو هستیم و حواشی و متعلقات آن که ضرورت به تکرار ندارد .
نشست کارشناسی و پیگیری موضوع در چهار چوب مذاکره لاجرم باید با خلق اعتماد و توجه به دیدگاه‌ها و نکته نظرهای تمامی اطراف جریان همراه باشد تا نتیجه مقبول بدهد و ایجاد چنین فضایی با رعایت همه محدودیتها، خط قرمزها و باید و نبایدها و احترام به اعلام مواضع هر یک  از مشارکین، باید از فوت و فن خاص کوزه‌گری نیز برخوردار و تجارب مفید کاری، کنش‌های مثبت  در وادادگی‌های احتمالی رقیب، قدرت چانه‌زنی و کسب امتیاز مثبت و نهایتا پایداری و استقامت از موضوع حقی که مورد دفاع و استحقاق از جبهه‌ی رقیب است، برخوردار باشد و این منطوق حاصل نمی‌شود مگر اینکه با پشتوانه مقتدر مردمی، هدایتهای مدبّرانه متولیان امور کشور و نیز زمینه اجرایی شایسته،  همراهی  و پشتیبانی شود.
 زمینه اجرایی فاخر آن همان تعبیر بلندی است که آقای دکتر ظریف به‌نحوی از آن یاد کردند «اعتماد بنفس وخود باوری».
اینکه بدانیم و بپذیریم که از خاستگاه.جایگاه رفیعی نشأت گرفته و صاحب تاریخ و تقویم روشن و پرسابقه ای هستیم که تمدنی پایدار در گذار معارف انسانی شکل داده است .
بدانیم و بپذیریم که صاحب اخلاق کریمه و ریزرفتارهای دقیقی هستیم که منش انسانی را رقم زده و جلوه‌های زیبای معرفتی آفریده است .
بدانیم و بپذیریم که از مردمی برخورداریم که خلق و خوی پهلوانی و  میدان داری در سراسر وجود شان عجین و به یک فرمان و ندای امام راحل، میدان‌های مین دشمن را با قطعه های پیکر خود خنثی و راه گشایش و فرج بر رهپویان راه امام می‌گشایند.
هزاران هزار جانباز جان‌یافته از تحفه‌ی جنگ ، هنوز هم در خط مقدم و پیشقراولان نبردگاه‌های دشمن هستند  .
 باورمند به این حقیقت بیندیشیم که می‌شود با توکل به خداوند،  الهام از سجایای ملّی، طراحی  و برنامه‌ریزی درست، سران اسمی دنیای رقیب امروز را رام و آرام کرد و به جای تهدیدها، تحریم ها و.... به منطق مذاکره و مبادله کشاند و به جای « شعار و رجز» با آن ها حرف زد و از آنها حرف شنید.
حضور شش وزیر سردمدار قدرت جهانی پای میز مذاکره ،  آن هم در دو نوبت طولانی کاری با فاصله ی حدود پانزده روز، یکی از بی‌سابقه‌ترین رخدادهای تاریخ سیاسی جهان است. آنان که برای دقایق حضور و فرصت‌های کاری خود،  ده‌ها برنامه و ارتباط دارند و اینک در ماجرای این اقدام ، خود را موظّف و مجبور به این حضور می‌بینند .
در یک جمع بندی خلاصه می توان اینگونه اظهار نمود :
که سیر امور پرونده هسته‌ای گرچه مسیری سراپا مظلومانه به‌خود دید و بیجا به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع  و برای احقاق حق شناخته شده‌ی ما بر اساس معاهده‌ی « ان.پی.تی» به دامان چند کشور مدعایی اروپایی و غربی کشیده شد و به دنبال آن تحریم های ظالمانه‌ای به مردم و کشور خوبمان اعمال گردید که آثار و تبعات منفی آن به سادگی قابل احصا وارزیابی نیست .
ولی به خواست خداوند منان و تدبیر رهبری و دولت مردان، کارآزمودگی، بصیرت و چشم بازی مجریان امر، حساب‌گری و دقت نظر در جوانب مختلف کار، روحیه‌ی بالا و خودباوری وصف ناپذیری فرزندان رشید و کاردان ملت غیور اینک شاهد دست‌آورد مبارکی هستیم که قبل از هر چیز و بیش از هرچیز هیمنه و سلطه‌ی استکبار را در این گام فرو ریخت و به فرموده‌ی رییس جمهور محترم، «سازمان  تحریم را در هم شکست». و نظام و مجریان امر را به دهلیزی رهنمون شد که همگی همراه هم و همپای هم باید به سوی آینده ای مطمئن، متوازن و منصف گام برداریم .
آنچه امروز در ژنو 2 به عنوان سندی معتبر و تاریخی در اختیار نظاممان قرار گرفت،  داد و نعره‌ی بدخواهان و سلطه‌جویان  منطقه و بشریت را در آورد ، چرا که« عَلَم» ایران هراسی و بالاتر، اسلام هراسی را از دستشان انداخت و همه‌ی نقشه‌های شومشان را نقش بر آب کرد و ایران اسلامی با اقتدار و خود باوری  به جایگاه هسته‌ای خود تعریف شد.

مطلب این صفحه را به زبان دلخواه خود ترجمه کنید

 
  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا